ELLEN VERBERNE

Ellen Verberne met haar paard in het bos

 

 

Ellen Verberne – Hippotherapeute – Bachelor Orthopedagogie en Sociaal Werk – Bachelor specialisatie in Geestelijke Gezondheidszorg – Bachelor Internationale Samenwerking Noord-Zuid 

 

Als van jongs af aan weet ik dat ik met mensen wil werken. Vroeger was ik al heel sociaal, en hoe ouder ik werd, hoe meer het een typische eigenschap is geworden van me. Daarnaast wek ik snel vertrouwen op bij mensen door mijn sociale en open houding, wat een pluspunt is in de hulpverlening. Zo begon ik aan mijn studie Orthopedagogie. Tijdens deze studie liep ik verschillende stages bij personen met een fysieke en/of mentale beperking. Ook deed ik ervaringen op bij personen met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problematiek en personen met een verslavingsproblematiek. Steeds vond ik het heel aangename ervaringen en keek ik uit naar het echte werkveld. Hier en daar kwam ik in aanraking met de manier waarop dieren gebruikt worden in de hulpverlening. Maar tijdens mijn stage in Utrecht in de Forensische Psychiatrie, mocht ik een hippotherapie sessie meevolgen. Vanaf dat moment wist ik, dit wil ik gaan doen. Na mijn studies in de hogeschool te hebben afgrond, ging ik opzoek naar een gepaste opleiding. Die vond ik, en 2 jaar later, met een rugzak vol ervaring en kennis, mag ik mezelf Hippotherapeute noemen. 

Tijdens deze opleiding heb ik ook op verschillende plaatsen stage gelopen in België, Nederland en Duitsland. Maar 1 plek sprong eruit, De Paardenboerderij van Sarah. Ik was dan ook uiterst gelukkig toen ik na mijn stage een contract aangeboden kreeg. Het was vanaf het begin duidelijk dat Sarah en ik dezelfde visie hebben op paardenhouderij. Namelijk, zo natuurlijk mogelijk, de paarden horen in kudde te leven, buiten in de natuur, zonder hoefijzers en ook zonder bit tijdens de trainingen. Kortom, Natural Horsemanship in de paardenmond. Door ervaringen leerde ik dat een paard geen bit nodig heeft om te ‘luisteren’ maar dat je samen op zoek gaat naar manieren om elkaar te leren begrijpen. Zo bouw je een mooie relatie op van wederzijds respect en zal je paard altijd voor je klaarstaan (en andersom). 

Ik werk nu meer als een jaar voor Sarah en ben nog altijd ontzettend dankbaar dat onze wegen zijn gekruist. Onze visie, opleidingen en manier van aanpak vullen elkaar zo mooi aan, dat we iets bijzonder en uniek kunnen neerzetten. Samen in de natuur met de kudde paarden, katten, honden en kippen, zorgen we ervoor dat je ten eerste helemaal tot rust komt op de Boerderij, en van daaruit vertrekken we verder om jou helemaal in balans te brengen. 

Ik kan me geen leven meer inbeelden zonder De Paardenboerderij, en ik nodig je van harte uit mee te komen ontdekken waar ik intens gelukkig van wordt.